
Energiatehokas Helsinki
Helsinki on yksi niistä lähes 6000 eurooppalaisesta kaupungista, jotka ovat kaupunginjohtajien yleiskokouksessa sitoutuneet vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään vähintään EU:n yhteisen tavoitteen mukaisesti.
Helsingissä päästöjen vähennystavoite vuoteen 2020 mennessä nostettiin viime vuonna 30 prosenttiin, kun edellinen tavoite tullaan saavuttamaan etuajassa. Vuoden 2050 tavoitteeksi on asetettu hiilineutraali Helsinki.
Energiatehokkuussopimuksessa kaupunki on sitoutunut säästämään 9 % oman toiminnan energiankäytöstä vuoteen 2016 mennessä. Seuraavia säästötavoitteita jo hahmotellaan. Käytännön energiansäästötyötä tehdään kaikissa kaupungin virastoissa ja laitoksissa osana kaupungin ja sen palveluiden suunnittelua sekä kiinteistöjen ylläpitoa ja rakentamista. Omalla toiminnallaan kaupunki haluaa olla hyvä ja innostava esimerkki kaikille kaupunkialueen toimijoille sekä muille kunnille Suomessa ja ulkomailla.
40 vuodessa Helsingin asukasluku on kasvanut noin 100 000 asukkaalla eli noin 20 %. Samalla rakennusten määrä on kasvanut, mutta rakennusten lämmöntarve neliömetriä kohden vähentynyt. Kaupungin omistamissa kiinteistöissä lämmön ominaiskulutus on vähentynyt vuoteen 1990 verrattuna yli 20 %. Sähkönkulutus taas on kasvanut sitä mukaa, kun vaatimukset ja tarpeet mm. ilmanvaihdon, valaistuksen ja teknisten laitteiden määrän suhteen ovat kasvaneet. Viime vuosina myös sähkönkulutus on saatu käännettyä laskusuuntaan.
Helsingin kaupungin alueella energiankulutus oli vuonna 2013 noin 14 000 gigawattituntia. Lukuun lasketaan mukaan mm. rakennusten lämmitys ja sähkönkäyttö, palveluiden ja teollisuuden energiankäyttö, ulkovalaistuksen ja raideliikenteen sähkönkäyttö sekä yksityisen ja joukkoliikenteen polttoaineiden kulutus. Kaupungin oman toiminnan energiankulutus on tästä noin 12 %.
Lisää tietoa löytyy sivuiltamme
Katri Kuusinen,
Energiansäästöneuvottelukunnan sihteeri
etunimi.sukunimi@hel.fi p. 09 31039163
www.hkr-rakennuttaja.fi
www.energiatehokashelsinki.fi/esnk
www.twitter.com/esnkhelsinki
Lisää tietoa netissä
- Selvitä kotisi energiankäyttö Sävel Plus -palvelussa
- Energiakatselmukset yrityksille
- Pääkaupunkiseudun kuluttajien energianeuvonta
- Ilmastokumppanuus yrityksille
- Valtakunnallinen kuluttajien energianeuvonta
- Ekokompassi on kevennetty ympäristöjärjestelmä yrityksille
- Ilmastoinfo auttaa pienentämään hiilijalanjälkeä
- Rakentajan ekolaskuri
- Ilmastoviisas yritys: Kumppanuuksia ja työkaluja yritysten ilmasto- ja ympäristötyön tueksi
- Seuraa ja tehosta kulutustasi, tilaa kodin energiakatselmus
- Maksutonta energianeuvontaa puhelimitse ja Sähkötalon Energiatorilla
- Mittarit energiankulutuksen seurantaan?EUR?ja terveelliseen asumiseen
- Neuvontaa ja opastusta rakentajalle ja remontoijalle
- Omakotiasukkaan opas
- Harakan energialuontopolku: Käytännönläheistä tietoa kiinteistöjen uusiutuvan energian käyttöön

Pekka Sauri
ESNK:n puheenjohtaja
"
Kun kaupunki on suunniteltu ja rakennettu niin, että siellä on helppo elää energiatehokkaasti, on ihmisten vaivatonta asua. tehdä työtä, liikkua ja harrastaa tuhlaamaatta energiaa.

Katri Kuusinen
ESNK:n sihteeri
"
Omalla toiminnallaan kaupunki haluaa olla hyvä ja innostava esimerkki kaikille kaupunkialueen toimijoille sekä muille kunnille Suomessa ja ulkomailla